2021-04-13

Азербайджан і Хорватія обговорили перспективи розвитку енергетичної співпраці

Міністр енергетики Азербайджану Парвіз Шахбазов і посол Хорватії в Баку Бранко Зебіч обговорили нинішній стан енергетичної співпраці між двома країнами і перспективи його розвитку. Про це повідомляє Trend з посиланням на грецькі ЗМІ.

Також сторони розглянули питання реалізації проєкту будівництва Іонічно-Адріатичного газопроводу (IAP), який може стати частиною «Південного газового коридору».

Відзначається, що газопровід може бути підключений до Трансадріатичний трубопроводу (ТАР) для транспортування газу в багато країн Південно-Східної Європи.

Трубопровід протяжністю 516 кілометрів пройде через Албанію, Чорногорію, Боснію і Герцеговину, і кінцевою його точкою стане Хорватія. Пропускна здатність IAP складе п'ять мільярдів кубометрів газу в рік.

IAP є важливим проектом для Хорватії, а також для ЄС і регіону в цілому зазначили в хорватському міністерстві економіки і стійкого розвитку. 

Як підкреслили у відомстві, подальше поліпшення міждержавного співробітництва в інтересах обох країн, і робота спільної міжурядової комісії з економічного співробітництва, безумовно, сприяє розвитку двосторонніх відносин. «Її діяльність має вирішальне значення для налагодження прямих контактів і роботи компаній і інших юридичних осіб відповідно до метою заохочення інвестицій та сприяння обміну інформацією в економічній сфері», - сказали в міністерстві.