2021-04-21

Великі банки мають припинити фінансування видобутку викопного палива

Інвестори, які керують активами на суму $ 11 трлн, закликали банкірів поступово відмовитися від фінансування компаній, що беруть участь у видобутку викопного палива, і направити свої сили на досягнення цілей Паризької кліматичної угоди. 

Банки як розподільники капіталу в світовій економіці відіграють вирішальну роль в зусиллях щодо обмеження глобального потепління. Все більше число активістів, політичних діячів і інвесторів закликають галузь використовувати свої величезні ресурси для сприяння переходу до економіки з нульовими нетто-викидами.

Зібрана IIGCC група з 35 інвесторів, в числі яких підрозділ Federated Hermes Inc. EOS і Pacific Investment Management Co., звернулася до 27 світових банків з проханням взяти на себе зобов'язання щодо скорочення викидів парникових газів в рамках своєї діяльності до 2050 року, в тому числі пов'язаних з кредитуванням, торговими операціями і андеррайтингом, і встановити проміжні цільові показники скорочення викидів.

Вони направили відповідного листа банкам, включаючи JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc і UBS Group AG. У ньому інвестори повідомили, що світовим банкам слід розширити діяльність в сфері «зеленого» фінансування і вийти з будь-яких проєктів, які суперечать Паризькій угоді.