2021-04-21

На думку гендиректора Vitol, відновлення ринку нафти буде швидким

Голова найбільшого в світі незалежного сировинного трейдера Vitol Group очікує, що попит на сиру нафту різко зросте в цьому і наступному році після того, як світ вийде з пандемії. Про це передає Enkorr. 

До кінця 2022 році попит на нафту виросте на 7-8 млн б / д. Ймовірно, виробники будуть змушені наростити видобуток, щоб впоратися з цим сплеском, сказав в інтерв'ю агентству генеральний директор Vitol Рассел Харді.

За словами Харді, світовий попит на нафту залишається приблизно на 3,5 млн б / д нижче доковідного рівня. Однак до кінця 2021 року споживання має зрости, з огляду на тенденції до завершення пандемії. Разом із тим він відзначив, що недавній сплеск випадків захворювання COVID-19 в Індії та інших гарячих точках може зірвати процес відновлення.

Харді вважає, що попит на авіагас відстає від зростання попиту на інші нафтопродукти. Очікується, що до кінця року показник залишиться приблизно на 1,5 млн б / д нижче за рівень, що існував до пандемії. Однак скорочення споживання авіаційного палива буде компенсовано збільшенням на 1,5 млн б / д використання інших нафтопродуктів, таких як нафтохімія, яка використовується у виробництві пластмас, вважає глава Vitol.

«Зростання нафтовидобування буде цілком здійснено за рахунок ОПЕК, тому що іншого масового збільшення видобутку не передбачається», - сказав Харді, припускаючи, що виробники сланцевої нафти в США не зможуть істотно наростити видобуток.

«ОПЕК буде повністю відповідати за другу половину 2021 року», - резюмував глава Vitol.