2021-12-10

В районі села Аполлонівка знаходиться найбільший на Дніпропетровщині згаслий вулкан

У Солонянському районі Дніпропетровщини, біля села Аполлонівка знаходиться найбільший на Дніпропетровщині згаслий вулкан, якому нараховується понад 3 млрд років. Вулкан не відноситься до офіційних природних пам'яток, але дослідники вивчають його вже майже 150 років. Наразі офіційно вулканом ніхто не опікується. Про це повідомляє 11 канал

Унікальний об'єкт розташовано всього в 30 кілометрах від обласного центру - міста Дніпра. Зовні він нагадує звичайний кар’єр посеред поля. Дослідники стверджують, що вулкан сформувався тоді, коли на планеті ще не існувало континентів, а сама планета потерпала від регулярних землетрусів. 

Екскурсію вулканом проводить геолог, професор Дніпровської політехніки Юрій Хоменко. Розповідає, Аполлонівський вулкан – це частина українського кристалічного щита – найдревніших порід на планеті. Те, що вулкан зберігся до наших часів, справжнє диво.

Ширина вулкану сягає близько трьох кілометрів і більша його частина скрита під землею. У самому вулкані можна бачити зеленокам’яні структури, які зазвичай дуже багаті на корисні копалини.

У Солонянській ОТГ планують зробити вулкан туристичною візитівкою Аполлонівки. 

Рішення про надання офіційного статусу природній пам’ятці та передачу її на баланс має прийняти обласна влада. Але спочатку там чекають на відповідне клопотання від місцевих чи науковців.

Як зазначають в облдержадміністрації, в разі отримання статусу пам’ятки, вулкан можуть включити до туристичної програми області. Наразі її концепцію розробляють разом із фахівцями держагентства туризму. Вона дозволить залучати в проєкт як бюджетні кошти, так і бізнес-інвестиції. 

Експерти додають: усі щілини, крізь які лава проривалася на поверхню, скам’яніли й жодних шансів, що вулкан прокинеться – немає. Отже, об'єкт є цілком безпечним місцем для туризму. 

#ЕкоНовини