2021-12-10

Український титан є одним з ключових мінералів для Європи

Напередодні Glasgow Climate Change Conference, Міжнародна енергетична агенція випустила звіт з енергетики. У ньому, серед іншого, приділено увагу й критично-важливим мінералам. Про це пише Укррудпром. 

Відновлювані джерела енергії (ВДЕ) та нові технології, необхідні для енергетичного переходу вимагають дедалі більшої кількості рідкісних металів та критично-важливих мінералів. Від цього залежить наступний етап розвитку “зеленої” економіки. 

Єгор Перелигін, т. в. о. голови правління АТ “Об‘єднана гірничо-хімічна компанія”, вважає, що Україна може зайняти велику нішу у майбутній світовій системі видобутку, збагачення та постачання рідкісних металів та критично важливих мінералів, але для цього потрібно подолати три основні проблеми:

- Відсутність ефективного довгострокового стратегічного планування;
- Відсутність “довгих” грошей;
- Відсутність зрозумілого й стабільного правового середовища.

Щоб ввести об’єкт з видобутку та збагачення рідкісних металів чи критично важливих мінералів у повну промислову експлуатацію, треба принаймні 5-7 років. Іноді й більше — все залежить від глибини залягання і характеристик гірської породи, схеми видобутку, умов фінансування, рівня кваліфікації команди інженерів та геологів, наявності необхідних технологій видобутку та переробки. 

У таких реаліях саме титанова промисловість України могла б стати центром залучення інвесторів та системних операторів у гірничодобувну промисловість. Україна є єдиною країною в Європі із запасами рутилу та циркону. Окрім того, Україна може похвалитися унікальними можливостями з глибокої переробки та виробництва титанової губки і діоксиду титану.