2021-12-10

Базальтові стовпи - одна з найвизначніших пам'яток Полісся

Базальтові стовпи являють собою багатогранники висотою у 3 метри та вважаються однією з найвизначніших пам'яток українського Полісся. Про це повідомляє Матриця Свободи

Стовпи знаходяться у північно-західній частині України неподалік села Базальтове у Костопільському районі Рівненської області. 

В 1972 році місцевість отримала значення пам'ятника природи. 

Базальтовий камінь складається з вулканічних порід та великої кількості мінералів та має незвичайну структуру. Видобуток та подальша переробка базальту надали розвиток у промисловості будівельної індустрії: укладання доріг, облицювання плитами будинків, дрібний щебінь тощо. 

Про місце покладів природних копалин стало відомо з XVIII століття абсолютно випадковим чином: на скам'янілості натрапили місцеві мешканці, коли хотіли в землі викласти колодязь. Тверді породи базальту стали вивчати.

Відомо, що дороги деяких європейських столиць були викладені саме каменем із долини села Базальтове.

Стовп має властивість рівного розколу, що полегшує виробництво та обробку каменю. Цікаві, правильні його геометричні форми в поперечному розрізі використовували для укладання доріг, про що ми вже згадували вище.

У повоєнні роки, коли кар'єр отримав статус державного об'єкта у складі Радянського Союзу, Українська РСР продовжувала добувати базальт, але вже з виробничим масштабом. У кар'єрах були прокладені дороги та електрифікація, завозилася спеціальна техніка для дроблення, завантаження та вивезення каміння з кар'єру.

На сьогодні діють кілька кар'єрів, видобуток базальту в них забезпечують промислові підприємства України та місцеві організації.

Більшість території раніше працюючих кар'єрів затоплено. 

Кар'єр затопили після того, як було вичерпано видобуток твердого каменю. Відомо, що для безпеки людей, а також для рекреації кар'єри, які припинили свою роботу, затоплюють, щоб зона не стала об'єктом відчуження. Так і тут, річка Горинь, яка протікає поблизу Іванова Яра, стала тим резервуаром, який забезпечує рівень води у кар'єрі. 

#ProНадра 
#ЕкоНовини