2021-07-06

В межах природно-заповідних об’єктів Волині виявлено 2700 приватних ділянок

Понад 1000 гектарів у 25 заказниках місцевого та загальнодержавного значення Волині є приватизованою територією. Про це повідомляється на сайті ГО "Українська природоохоронна група" (UNCG).

Загальна площа приватизованих 78 ділянок у заказниках загальнодержавного «Стохід» та «Згоранські озера» значення становить майже 17 га. З них 2370 ділянок – 88 % від загальної кількості – для ведення особистого селянського господарства. 191 ділянка – 7 % – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. 54 ділянки – 2 % – для ведення підсобного сільського господарства. Решта – 3 % – для індивідуального садівництва, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), для розміщення та експлуатації будівель і споруд додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій, для ведення фермерського господарства, для індивідуального дачного будівництва.

Антилідером за кількістю приватизованих земельних наділів став колишній Ковельський район, в якому таких ділянок нараховується 1430. Майже всі вони розміщені на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Буг», що межує з Польщею. З 3556,6 га заказника приватизовано 9,5 % його площі.

За статтями 83 та 84 Земельного Кодексу, передача в приватну власність державних та комунальних земель під об’єктами природно-заповідного фонду, якщо інше не передбачене законом, не допустима. А за Законом України “Про природно-заповідний фонд”,  природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Навряд господарювання у вигляді розорювання можна характеризувати як особливий режим охорони.