2021-07-06

Іран готовий різко збільшити видобуток нафти в разі скасування санкцій США

Іран вжив "багато заходів", щоб гарантувати, що може підняти видобуток нафти в в найкоротші терміни, якщо санкції США будуть зняті. Про це заявив міністр нафти держави Біджан Намдара Зангане, повідомляє ANGI

Незважаючи на проблеми, з якими стикається іранська економіка, країна може "легко" збільшити видобуток нафти до 6 млн барелів на день, сказав міністр, не вдаючись у подробиці підготовчих заходів і не називаючи точних термінів. Добовий видобуток Ірану не був на рівні 6 млн барелів з 1970-х років і наразі складає близько 2,5 млн барелів.

Світові держави працювали протягом кількох місяців, намагаючись укласти угоду між Іраном і США, яке відновило б членство Вашингтона в ядерній угоді 2015 року, від якої колишній президент Дональд Трамп відмовився в 2018 році. Поновлення угоди послабило б санкції, спровокувавши повернення іранських барелів на ринок. Іран звільнений від квот ОПЕК + на видобуток, поки він залишається під санкціями. Але, як зазначає Bloomberg, перспектива припливу іранських поставок на ринки після зняття санкцій може чинити тиск на ціни, якщо картель продовжить послаблювати обмеження поставок.

Зангане вважає, що "нічого не трапиться" зі світовими ринками, якщо іранський експорт різко зросте після скасування санкцій. Міністр збирається піти з політики після того, як залишить свою посаду на початку серпня, коли обраний президент Ебрахім Раїсі очолить уряд. Зангане сказав, що буде радий дати пораду новій адміністрації, але нічого не запропонував щодо свого наступника.