2021-12-09

В Ірані на родовищі Південного Парсу запущено останній газовий компресор

В Ірані запущено в експлуатацію останній газовий турбокомпресор 22-24 фаз родовища Південний Парс. Про це заявив заступник оператора проєкту з розробки 22-24 фаз Алі-Асгар Садекі.

Він зазначив, що газотранспортна установка НПЗ зазначених фаз включає шість турбокомпресорів для відправки переробленого газу в національну мережу.

Чиновник оцінив потужність проєкту з видобутку газу на 56 млн куб. м на добу і сказав: «Із закачуванням газу в лінії з переробки газу, крім виробництва вуглеводневих продуктів, таких як газовий конденсат, скраплений газ, етан і сірка, 50 млн куб. м підсолодженого газу також щодня прямуватимуть 42-дюймовим трубопроводом до національної газотранспортної мережі».

На 22-24 фазах плану розвитку Південного Парсу видобувається 56 млн куб. м збагаченого газу, 75 тис. барелів газового конденсату, 1,5 млн тонн зрідженого нафтового газу (пропан та бутан) та один мільйон тонн етану на день для живлення нафтохімічних заводів, а також добова виробнича потужність становить 400 тонн сірки.

Нафтогазова компанія Pars (POGC) відповідає за розробку гігантського газового родовища Південний Парс, яке Іран ділить із Катаром у Перській затоці. В даний час родовище розділене на 24 стандартні фази на іранській стороні і, за оцінками, містить значну кількість природного газу, на частку якого припадає близько восьми відсотків світових запасів, і приблизно 18 млрд барелів конденсату.