2020-12-07

В ІФНТУНГ створять два нові центри

3 грудня, в онлайн форматі відбулося чергове засідання Вченої ради Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. 

Важливим питанням порядку денного засідання Вченої ради стало створення двох нових Центрів на базі Івано Франківського національного технічного університету нафти і газу - прогнозування попередження техногенно-гідроекологічної небезпеки Прикарпаття та енергетичного менеджменту.

Метою центру прогнозування попередження техногенно-гідроекологічної небезпеки Прикарпаття стане прогнозування техногенних, гідрологічних і екологічних небезпек басейну річок Прикарпаття та розроблення заходів з їх мінімізації. Серед основних напрямів діяльності Центру є:  прогнозування катастрофічних паводків у просторі та часі; розроблення заходів з подолання їх наслідків – укріплення берегів, управління русловими процесами, планування автомобільних та залізничних доріг у безпечних місцях; розроблення рекомендацій по відновленню або будівництву мостів, польдерів, каналів – випусків паводкових вод; поділ населених пунктів секторами з різним ступенем паводкової небезпеки; обґрунтування розробок піщано-гравійних сумішей; виконання інженерно-геофізичних обстежень ділянок небезпечної активізації екзогенних геологічних процесів; заліснення еродованих земель і галявин, що з’явились у місцевому покриві за участі людей та ін.

Про особливості та завдання  Центру енергетичного менеджменту проректор з науково-педагогічної роботи,  професор  Карпаш М. О. Серед ключових завдань Центу: розроблення системи енергетичного менеджменту в університеті відповідно до вимог ДСТУ ISO 50001 (поширення досвіду для інших університетів та закладів); упорядкування роботи в університеті щодо обліку енергетичних ресурсів з подальшим аналізуванням і прогнозуванням (поширення досвіду для інших університетів та закладів); супровід проєкту ЄІБ «Вища освіта України» (сума інвестицій понад 6,2 млн євро); надання послуг з енергетичного аудиту; професійна підготовка й атестація осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності й обстеження інженерних систем; техніко-економічне обгрунтування та супровід проектів енергоефективності та відновлюваних джерел енергії; підготовка та реалізація ініціативи «Енергетична академія» на базі університетської котельні.

Планується, що центри розпочнуть свою діяльність уже з 1 січня 2021 року.