2012-01-19

Україна здатна повністю забезпечити себе газом власного видобутку

Україна має потенціал для повного забезпечення себе природним газом у разі послідовного впровадження енергетичної політики, спрямованої на залучення приватних інвестицій у нафтогазовий сектор та реалізації власної ресурсної бази.

Такий висновок під час міжнародної конференції «Природний газ та енергетичне майбутнє України» 18 січня 2012 року озвучив Даніел Єргін - керівник компанії IHS CERA, що на прохання Міністерства енергетики та вугільної промисловості України здійснила дослідницьку та консультативно-аналітичну програму для оцінки проблем та можливостей газового сектору України.

За словами експерта, наявні геологічні ресурси України дозволяють видобувати значно більші обсяги природного газу ніж зараз, а у поєднанні із запровадженням ефективних заходів у сфері регулювання попиту Україна зможе досягти газової незалежності.

«Україна зможе значно збільшити видобування природного газу. Зараз в Україні видобувається 20 млрд. кубометрів газу, але вже за 10-15 років обсяг видобування може збільшитися до 60 або навіть 70 млрд. кубометрів на рік. І це покриє весь попит газу», - сказав Даніел Єргін.

Він зазначив, що для держави, для українського Уряду це означатиме позбутися фінансового навантаження, яке вони несуть зараз, субсидуючи окремі категорії споживачів газу, і навпаки, почати отримувати значні доходи з цієї галузі через її розвиток.

«Крім розвитку, власне, газової галузі це означатиме розвиток економіки в цілому. І ще один корисний ефект полягатиме в тому, що буде створено значну кількість робочих місць», - підкреслив Даніел Єргін.

У свою чергу Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко зазначив, що Україна послідовно здійснюватиме заходи, спрямовані на збільшення власного видобутку вуглеводнів.

«У 2011 році ми вперше за останні 5 років збільшили видобування газу в країні. Це є наслідком зміни законодавчої бази і приходу іноземних інвестицій в газовий сектор. Тож ми й надалі будемо здійснювати увесь комплекс заходів, який дозволить нам збільшити власний видобуток – це і вдосконалення законів, і підвищення технічного рівня, і залучення провідних компаній до цього процесу», - наголосив Міністр.

Урядовий портал