2009-10-27

Україна. Науковці об'єднують зусилля для збереження Шацького національного природного парку

До народного депутата України Віктора Олійника звернулися депутати Волинської обласної, Шацької районної рад з проханням негайно втрутитися в ситуацію, пов'язану із загрозою зникнення озер Шацького національного природного парку внаслідок розробки Хотиславського кар'єру. Ця проблема міждержавна, тому вимагає особливо зважених підходів. Адже потрібно провести незалежну міжнародну експертизу, відповідні моніторингові дослідження.    

Згідно з попередніми дослідженнями вітчизняних науковців розробка кар'єру може спричинити серйозні негативні наслідки для прикордонних територій України, в першу чергу угідь Шацького національного природного парку, які розташовані від нього на відстані 15-30 кілометрів. Йдеться насамперед про загрозу для української національної перлини - озера Світязь, що знаходиться на відстані 26 кілометрів від кар'єру. Та й уся територія Шацького національного природного парку має особливу цінність з рекреаційної та природоохоронної точок зору, вона внесена до списку природоохоронних об'єктів, що мають міжнародне значення (Рамсарська конвенція).

Розробка кар'єру може мати незворотні наслідки. Вчені очікують зниження рівня грунтових вод на території близько ста тисяч гектарів. Під загрозою зникнення опиниться річка Рита. Цілком ймовірне зменшення плеса місцевих озер та всихання лісів на території близько десяти тисяч гектарів. Це спричинить зменшення врожайності деяких видів сільськогосподарської продукції на 25 -50 відсотків, прискорення руйнування торф'яників, зникнення популяцій червонокнижних та рідкісних видів рослин і тварин, занепад туристичної діяльності в Шацькому районі.

Посольство України в Білорусі надіслало ноту до Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь, в якій звертається увага сусідньої держави на ймовірність суттєвого транскордонного впливу на екосистему Шацьких озер. Міністерство закордонних справ України звернулося з проханням до Білорусі утриматися від будь-яких робіт з розробки кар'єру до вивчення інформації, яка, за взаємною згодою, буде зазначена у відповідному звіті та пройде експертну оцінку українськими фахівцями.

Волинські науковці в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства Польща - Білорусь - Україна розробляють Проект «Відведення загрози впливу Хотиславського кар'єру на екосистему транскордонного резервату «Західне Полісся».

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України