2009-03-18

Україна. Нафтогазовидобувна галузь Прикарпаття має проблеми

В області скоротилися обсяги видобутку нафти і газу. У минулому році, в порівнянні з 2007-им, їх на Прикарпатті видобуто менше на 10 % та 4 % відповідно. Представники влади, нафтогазовидобувних та переробних підприємств краю радилися в обласній держадміністрації, як знайти шляхи вирішення проблем галузі. Про це повідомляє ОТБ "Галичина".

«Ми маємо протягом багатьох років стабільний видобуток як нафти, так і газу, — розповідає Тарас Парфан, заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації. — Це в рамках 500 мільйонів тонн і 500 мільйонів кубів приблизно. Але за останній, 2008-ий рік, у нас зменшився видобуток і нафти, і газу».

На сьогодні значна частина родовищ краю перебуває у завершальній стадії розробки, а обсяги пошуково-розвідувальних робіт у порівнянні з 1990-им роком скоротилися майже у 4 рази. Ставки рентних платежів на видобуток вуглеводнів з 2000 року збільшилися у 88 разів і становлять більше півтора тисячі гривень за тонну. Спеціалістам галузі доводиться працювати на застарілому обладнанні.

За словами Тараса Парфана, особливу проблему становить Микуличинське родовище. ВАТ «Укрнафта» протягом останнього року не може отримати дозвіл на видобуток з нього нафти і газу від Міністерства охорони навколишнього середовища.

Та попри всі труднощі у минулому році підприємствами цієї сфери до бюджетів усіх рівнів сплачено більше 90 мільйонів гривень, це 10 % від усіх надходжень області. Видобуток вуглеводнів на Прикарпатті проводять 10 підприємств. Обсяги виробництва за 2008 рік становлять більше 180 мільйонів гривень — майже 18 % від загального обсягу.

Переробка сировини в області — також складне питання, яке доведеться вирішувати на рівні керівництва держави. Учасники наради погодили пропозиції, які надішлють урядовцям. Якщо і цього разу до їхніх порад у Києві не дослухаються, нафтогазовидобування на Прикарпатті може просто зупинитися.

«Правда.if.ua»