2009-03-18

Україна. У Тернопільській області виявлено надрокористування без дозволу

Перевіркою, проведеною інспектором Держекоінспекції у Тернопільській області на предмет дотримання приватним підприємством “Аква-Океанія” вимог природоохоронного законодавства, виявлено порушення права державної власності на надра та на води. 

У ході перевірки з’ясовано, що підприємство, яке спеціалізується на розливі мінеральної природної столової води та газованих напоїв в асортименті у пляшкову тару з подальшою реалізацією населенню, у 2008 році здійснювало забір води із каптажу у с. Дзвиняч Заліщицького району без спеціального дозволу на користування надрами та дозволу на спецводокористування. Встановлено, що загальний об’єм води, забраної підприємством для промислового розливу склав 798,2 м3. Під час перевірки промисловий розлив води не проводився. 

За порушення ст.ст. 16, 19 Кодексу України “Про надра” та п. 9 ст. 44 Водного Кодексу України до адміністративної відповідальності притягнуто директора підприємства. Збитки, завдані державі внаслідок самовільного водокористування, підраховані і склали 59 665 гривень. 

У зв’язку із тим, що в діях ПП “Аква - Океанія” вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 240 Кримінального Кодексу України, матеріали перевірки направлено до прокуратури Тернопільської області.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України