2021-07-20

Україна має три основні активи, які можуть зробити реформування енергосектора успішним

У питаннях реформування енергетичного сектора і декарбонізації Україна повинна використовувати свій потенціал відновлюваних ресурсів, активно переймати кращий міжнародний досвід і максимально використовувати сучасні технології. Таку думку висловив директор з технологічного розвитку ДТЕК Філіп Лекебуш виступаючи на 12-му Українському енергетичному форумі.

«З оголошенням Єврокомісією кліматичної програми «Fit for 55», яка включає в себе конкретні дії і поправки до законів та нормативних актів ЄС для виконання європейських зобов'язань по декарбонізації до 2030 року, необхідність трансформації українського енергетичного сектора стала ще більш критичною. У цьому процесі Україна має три основні активи, які, якщо слідувати розумній політиці, можуть перетворитися в справжню історію успіху», - сказав Ф. Лекебуш.

По-перше, за словами директора з технологічного розвитку ДТЕК, Україна може похвалитися величезним потенціалом відновлюваних ресурсів, вітрової, сонячної та біоенергетики, а також величезними територіями, які не використовуються для сільського господарства.

По-друге, Україна має велику перевагу в тому, що вона може вчитися на досвіді інших країн, які більше просунулися в трансформації енергетики, і використовувати ті рішення і технології, які продемонстрували свою ефективність, додав Ф. Лекебуш.

І третій актив, яким, на його думку, може скористатися Україна, - це новітні технології, які знижують витрати на виробництво та зберігання чистої енергії, і завдяки яким зелена енергія ставатиме все більш конкурентоспроможною в більшості регіонів світу.