2021-07-20

Провал системи уловлювання CO2 Chevron може стати проблемою для нафтогазової галузі

Система уловлювання та зберігання вуглецю, встановлена ​​на заводі Chevron Corp. з експорту зрідженого природного газу (ЗПГ) Gorgon вартістю $ 54 млрд в Австралії, не досягнула мети місцевого уряду із закачування уловленого вуглекислого газу під землю. 

З моменту початку роботи проєкту з уловлювання CO2 в серпні 2019 року Chevron обмежила викиди CO2 майже на 5 млн т. Однак це не відповідає меті з уловлювання в середньому 80 % викидів за перші п'ять років роботи заводу з виробництва ЗПГ.

Компанія змогла відправити на зберігання тільки 30 % з приблизно 15 млн т CO2, що утворилися з тих пір, як Gorgon почала видобувати газ в березні 2016 року. Про це минулого тижня повідомило галузеве видання Boiling Cold.

Виробники нафти і природного газу розраховують на технологію CCS для підтримки свого бізнесу успіху, оскільки вони піддаються зростаючому тиску з боку інвесторів і урядів з метою зниження викидів. За даними Royal Dutch Shell Plc, щоб обмежити глобальне потепління, протягом наступних п'яти десятиліть необхідно побудувати близько 10 тис. великих об'єктів CCS. У минулому році їх було менше 50.

Згідно Boiling Cold, багатомільярдний проєкт CCS компанії Gorgon стикається з технічними проблемами, включаючи проблеми з системою управління тиском.

Замість того, щоб викидати CO2 в атмосферу, що є галузевої нормою, завод Chevron спроектований таким чином, щоб контролювати забруднення, яке виробляється з морських родовищ, що живлять завод ЗПГ. CO2 закачується в резервуар, розташований на глибині понад 2 км під землею.

Уряд Західної Австралії наполягав на використанні технології CCS в якості умови для затвердження проєкту Gorgon, який, як очікується, працюватиме протягом чотирьох десятиліть. Регулюючий орган штату запросив детальну інформацію про те, чому Chevron не виконала поставлене завдання, а міністр навколишнього середовища Західної Австралії Ембер-Джейд Сандерсон домагається зустрічі з компанією.