2021-07-20

Saipem запропонувала нову технологію виробництва «зеленого» водню

Італійська багатонаціональна нафто-сервісна компанія Saipem запустила програму SUISO. Це технологічне рішення, в якому енергія вітру, сонячна енергія і морська енергія спільно або окремо використовуються для виробництва «зеленого» водню на відпрацьованих морських платформах. Метою SUISO є об'єднання різних поновлюваних джерел енергії в єдину систему.

Компанія відзначила, що нова технологія відповідає зростаючому попиту на виробництво екологічно чистого водню і в той же час дозволяє переобладнати шельфові нафтогазові об'єкти, які вже досягли кінця свого життєвого циклу.

Кисень, отриманий в результаті цього процесу, можна використовувати в різних областях, таких як вирощування морських водоростей.

SUISO знайде своє перше застосування в проєкті AGNES, офшорному енергетичному вузлі, який Saipem в партнерстві з QINT'X планує побудувати біля Адріатичного узбережжя міста Равенна. Планується, що проєкт AGNES включатиме в себе близько 56 турбін на стаціонарних фундаментах на двох різних майданчиках, відповідно розташованих на відстані більше 8 і 12 морських миль від берега Равенни в Адріатичному морі.

Під час підписання меморандуму про взаєморозуміння (MoU) за проєктом AGNES в серпні 2020 року Saipem заявив, що проєкт передбачатиме такі інновації, як використання плавучої сонячної генеруючої установки, заснованої на запатентованої технології Moss Maritime.