2007-12-28

Україна. Держгірпромнагляд з Мінвуглепромом підготували умови, за яких можливо відновлення видобутку вугілля на шахті ім. Засядько

На виконання рішення Урядової комісії з розслідування причин та ліквідації наслідків аварії на ОП “Шахта ім. О.Ф.Засядька” Держгірпромнагляд разом із Міністерством вугільної промисловості України підготував умови за яких можливо відновлення видобутку вугілля на шахті.

Головна мета заходів – забезпечити виконання вимог Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо створення безпечних умов праці шахтарів, що були сформульовані нею під час робочої поїздки до Донецьку.

Основною умовою, зокрема, визначено зменшення на 50%, від розрахункового, навантаження на очисні забої. Але, це навантаження не може бути вищим ніж 1500 тонн на добу. Розрахунки максимально допустимого навантаження має готувати Донецький експертно-технічний центр.

Такий механізм буде обов’язковим, поки не буде розроблено та введено в дію нове “Керівництво із проектування вентиляції вугільних шахт”.

Пропонується до завершення розслідування причин аварії створити на підприємстві постійно-діючий штаб, до складу якого крім керівництва шахти включити гірничорятувальників та фахівців галузевих інститутів. На цей орган покладатиметься щодобовий контроль за безпечним веденням гірничих робіт, інтенсивністю видобутку вугілля, дотриманням пилогазового режиму, параметрів дегазації, вентиляції тощо.

Оскільки всі резонансні аварії на шахті сталися у вихідні дні, наглядовці вважають важливою умовою відновлення робіт на шахті заборону видобутку вугілля у вихідні та святкові дні.

Держгірпромнагляд вимагає посилити відомчий контроль за станом охорони праці та промислової безпеки, а також укомплектувати штати співробітників, які згідно своїх обов’язків мають здійснювати такий контроль.

Крім того, оскільки експертною комісією зафіксовано участь вугільного пилу у вибуху 18 листопада, керівництво шахти має переглянути проект комплексного знепилення гірничих виробок та збільшити інтенсивність їхнього осланцювання.

Керівництво шахтою, на підставі позапланової газової та депресійної зйомок має затвердити новий План ліквідації аварії, а також забезпечити всіх гірників, які працюють у тупикових виробках та у виробках з вихідними вентиляційними струменями індивідуальними сигналізаторами метану.

Перевіряти виконання умов доручено комісії у складі представників Мінвуглепрому, Держсанепідемнагляду, Державної воєнізованої гірничорятувальної служби, галузевих наукових закладів, профспілок та керівництва шахти.

Відновлення ведення гірничих робіт Держгірпромнаглядом відбудеться після виконання зазначених заходів та прийняття об’єктів шахти до експлуатації комісіями згідно з пунктом 4.5.1 Правил технічної експлуатації вугільних шахт за умови відсутності порушень чинного законодавства і нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Урядовий портал