2021-05-19

У США вивчають перспективи використання суднового біопалива

В рамках глобальних зусиль зі скорочення викидів сірки та парникових газів в судноплавній галузі дослідники з Національної лабораторії поновлюваних джерел енергії США (NREL) та інших підрозділів Міністерства енергетики досліджують потенційні можливості суднового біопалива. Про це повідомляє Enkorr. 

Огляд NREL під назвою «Варіанти біопалива для морських застосувань: техніко-економічний аналіз і аналіз життєвого циклу» є відправною точкою для визначення можливості використання біопалива на судах. Оскільки на паливо припадає значна частина витрат судноплавних компаній, дослідники вивчили як екологічну, так і економічну сторону питання.

Міжнародна морська організація (IMO) з 2005 року знижує допустиму кількість викидів оксидів сірки з суден. Згідно новітньої специфікації IMO2020, вміст сірки в судновому мазуті було знижено з 3,5 % до 0,5 %.

IMO заявила, що таке скорочення повинне забезпечити значні переваги для навколишнього середовища і здоров'я людей, особливо тих, хто живе поблизу портів і уздовж узбережжя. Крім того, організація поставила перед собою мету скоротити викиди парникових газів від міжнародного судноплавства як мінімум на 50 % до 2050 року в порівнянні з рівнем 2008 року.

Щоб відповідати вимогам специфікації IMO2020, судновласники можуть встановити сірчані скрубери для скорочення викидів або використовувати паливо з нижчим вмістом сірки. Обидва варіанти вимагають додаткових витрат.

Дослідження фінансувалося Управлінням біоенергетичних технологій Міністерства енергетики США та Морською адміністрацією Міністерства транспорту США.

Дослідження NREL співпало з публікацією доповіді Американського бюро судноплавства (ABS), в якому вивчається потенціал біопалива в судноплавстві.