2021-05-19

Мешканка села Остриня продавала червонокнижну рослину

Як повідомляє Українська природоохоронна група, у мережі Facebook, у групі «Квіткові забаганки і не тільки…» було розміщено оголошення щодо продажу рослини, занесеної до Червоної книги України.  Групою було відправлено скаргу до поліції в Івано-Франківській області.

Йдеться про сон розкритий (Pulsatilla patens Mill), який міститься в ЧКУ та має статус «неоціненний». Відповідно до Закону України «Про Червону книгу України» (ст. 20), особи, винні в незаконному використанні об’єктів Червоної книги України або їх знищенні притягаються до відповідальності згідно з законом.

Було встановлено, що жителька с. Остриня дійсно розмістила оголошення в групі щодо продажу рослини, яка росте на полях с. Остриня. Утім, про те, що сон розкритий занесений до Червоної книги України зі статусом «неоціненний» та про штраф за незаконне видобування рослини в 62 гривні за одну особину, вона не знала. Громадянка у вчиненому щиро розкаюється, вину визнає.

Відносно громадянки було складено адміністративний протокол та направлено до Тлумацького районного суду для прийняття рішення згідно з чинним законодавством.