2021-05-19

Фінська Neste Oil має намір переобладнати свої НПЗ під поновлювані енергоносії

На тлі переходу до зеленої енергетики Фінляндія почала скорочувати закупівлі російської нафти марки Urals, повідомляє Reuters, посилаючись на трейдерів та статистичні дані. У першому кварталі 2021 року імпорт російської нафти в країну вже скоротився на 25 % в річному вираженні і склав 2,1 млн тонн, наводить агентство дані Refinitiv Eikon. У квітні закупівлі впали до 0,4 млн тонн, що на 63 % менше показника за аналогічний період 2020 роки (1,1 млн тонн).

Головний нафтопереробник Фінляндії Neste Oil в майбутньому має намір переобладнати НПЗ під поновлювані енергоносії.

Ще в березні переробник перетворив один зі своїх заводів в місті Наанталі на сховище і закрив на капітальний ремонт підприємство в Порвоо, яке в майбутньому займатиметься переробкою відновлюваної сировини. У бесіді з Reuters віце-президент Neste Oil з нафтопродуктів Марко Пеккола підтвердив, що в 2021 році компанія закупить менше нафти в зв'язку з великим переобладнанням НПЗ Порвоо.

Зниження попиту з боку північноєвропейського держави може позначитися на вартості Urals, вважають трейдери. «Зміни не будуть миттєвими, але деякі помітні вже зараз», - заявив Reuters один зі співрозмовників.