2024-08-09

У США очікують скорочення видобутку газу через падіння цін

Основні виробники природного газу в США готуються продовжити скорочення видобутку в другій половині 2024 року після того, як ціни впали майже на 40% за останні два місяці.

Як пише Reuters, ф’ючерси на газ Henry Hub впали приблизно до $2 за мільйон британських теплових одиниць (млн БТЕ), тоді як у західному Техасі ціни на Waha ставали від’ємними 2024 року рекордну кількість разів. Ціни впали, оскільки попит зменшився після зниження температури більше, ніж очікувалося. Постачання тим часом зросли, оскільки деякі виробники збільшили виробництво протягом ІІ кварталу після того, як ціни зросли приблизно на 47% у квітні й травні.

EQT, один із найбільших виробників газу в США, вклав близько 90 млрд кубічних футів в еквіваленті стратегічних скорочень цієї осені, які компанія здійснить, якщо ринок залишиться в депресії, сказав фінансовий директор Джеремі Ноп під час звіту про прибутки компанії за ІІ квартал.

Компанія Apache у Х’юстоні (штат Техас) також збирається скоротити ще 90 млн кубічних футів газу на добу (mmcfd) у ІІІ кварталі, повідомив її фінансовий директор Стівен Дж. Ріні аналітикам під час телефонної розмови з інвесторами минулого тижня.

Apache скоротила видобуток газу на 78 млн куб. футів на день у ІІ кварталі у відповідь на екстремальні ціни в Пермському басейні, повідомляє компанія у своєму звіті про прибутки за ІІ квартал.

Chesapeake Energy, яка стане найбільшим виробником газу в США після завершення злиття з Southwestern Energy, планує відкласти завершення деяких свердловин, поки газовий ринок слабкий, чекаючи свого часу, поки дисбаланс пропозиції й попиту не буде виправлено, заявила компанія минулого місяця у своєму звіті про прибутки за ІІ квартал року.

Конкуренти Antero Resources Corp і EGO Resources вирішують зробити те саме, про що вони сказали у звітах про прибутки.

Рішення Chesapeake відкласти завершення будівництва свердловин має сенс, оскільки воно може витримати очікуване зростання попиту на СПГ, щоб належним чином підвищити ціну, сказав Reuters Роберт Вілсон, віцепрезидент з аналітики East Daley.

Тим часом сланцевий виробник Coterra Energy скасував деякі скорочення наприкінці ІІ кварталу, але готується до нових. «Ми готові до подальших скорочень, оскільки деякі з наших зобов’язань щодо літніх продажів відпадають на наступний сезон», — сказав Блейк Сірго, старший віцепрезидент з операцій Coterra, у звіті про прибутки компанії за ІІ квартал.

Видобуток природного газу в США цього року становитиме в середньому близько 103,3 млрд куб. футів. Це можна порівняти з 103,8 млрд куб. футів на день, вироблених торік, і є невеликим зниженням порівняно з прогнозом у 103,5 млрд куб. футів на день у липневому випуску звіту.