2024-08-09

Стартувала європейська програма для розробки критичної сировини

Європейський Союз та Європейський банк реконструкції та розвитку під егідою InvestEU підписали угоду про новий механізм залучення інвестиції обсягом близько 100 мільйонів євро для розвідки критичних мінералів, які є необхідними для здійснення цифрового та «зеленого» переходу ЄС.

Євросоюз підтримує розвиток сталих проєктів з розробки критичних корисних копалин, щоб зменшити ризик потенційних перебоїв у ланцюгах постачання сировини. Метою є забезпечення промислових секторів економіки необхідними ресурсами, притримуючись екологічних і соціальних стандартів ЄС.

«Україна поділяє стратегічні цілі ЄС щодо видобутку, збагачення й переробки критичних мінералів, – зазначає Голова Держгеонадр Роман Опімах. – Перехід світу до «зеленої» енергетики потребує безпеки ланцюгів постачання сировини. Україна має унікальні можливості для задоволення зростаючого споживання та безпеки логістики критичних мінералів. За оцінкою вітчизняних і міжнародних експертів в Україні є значні поклади критичних корисних копалин. Їх розробка може стати поштовхом для розвитку національної економіки, зміцнення ролі країни на міжнародній арені й забезпечення стабільності ланцюгів постачання для ЄС необхідної критичної сировини та продуктів її переробки».

Програма сприятиме досягненню цілей європейського закону про критичну сировину та Плану REPowerEU та передбачає створення спільного фонду. Внесок ЄС становить 25 мільйонів євро за програмою Horizon Europe, ще 25 мільйонів євро надає ЄБРР, ще 50 мільйонів євро планується залучити. 

Кредитна лінія використовуватиме значний досвід ЄБРР у фінансуванні гірничодобувних проєктів, а також у країнах, де працює ЄБРР за межами ЄС, охоплених програмою Horizon Europe. Серед таких країн є Україна.

За даними Європейської Комісії, ЄБРР планує інвестувати в 5-10 гірничодобувних компаній (малі та середні підприємства або невеликі компанії з середньою капіталізацією), які здійснюють розвідку корисних копалин, та які відповідають критеріям відбору.

Програма сприятиме досягненню одного з ключових пріоритетів Стратегії ЄБРР у ​​гірничодобувному секторі щодо підтримки розвідки та виробництва металів і мінералів, необхідних для переходу на «зелену» енергетику та цифровізацію. Передбачений механізм використовуватися для фінансування відповідальної розвідувальної діяльності, що реалізовуватиметься за високими кліматичними, управлінськими, екологічними та соціальними стандартами. Суворе узгодження ЄБРР з Паризької угоди, а також перевірка екологічної та соціальної політики застосовуватимуться до всіх проєктів.

Нагадаємо, Єврокомісія відкрила прийом заяв від гірничодобувних компаній для визначення проєктів стратегічними з видобутку, збагачення переробки та заміщення мінеральної сировини. Вони отримають низку стимулів для реалізації. Кінцевий термін подачі заяв на реєстрацію – 22 серпня 2024 року.