2022-01-17

У 2021 році видобуток золота у Зімбабве виріс на 55 %

За даними Резервного банку Зімбабве (Reserve Bank of Zimbabwe, RBZ), постачання золота компанії Fidelity Printers and Refiners, що є підрозділом центрального банку з монополією на купівлю, афінаж і експорт золота, у 2021 році зросли на 55 %, досягнувши більш ніж 29 тонн порівняно з 19 тоннами на рік раніше.

Керуючий центральним банком Джон Мангудья заявив, що великі золотовидобувачі виробили 11 тонн, а дрібні 18 тонн цього дорогоцінного металу.

Мангудья додав, що, як очікується, обсяг експорту золота Зімбабве у 2021 році перевищить 29 тонн, коли золотий компонент металів платинової групи в кінцевому підсумку буде включений у підрахунок постачання золота підприємству Fidelity Gold Refinery.

Виробникам золота дозволено тримати 60 % виручки від своїх продажів в іноземній валюті, а решту вони мають конвертувати у зімбабвійські долари.

Проте минулого року уряд Хараре дозволив гірничодобувним компаніям утримувати до 80 % виручки від продажу золота в іноземній валюті за умови збільшення виробництва.