2022-01-17

«Друзі Землі» вимагають 30 компаній представити плани скорочення викидів на 45 % до 2030 року

Нідерландське відділення екологічної групи «Друзі Землі», яка минулого року здобула прецедентну перемогу над компанією Shell у суді Гааги, оголосили нову, значно масштабнішу кампанію. Новою метою активістів стануть 30 великих компаній, що базуються в Нідерландах, які мають найбільший обсяг викидів парникових газів.

Їх керівникам вже надіслано листи з вимогою подати плани скорочення викидів на 45 % до 2030 року порівняно з рівнем 2019 року. Невиконання цієї вимоги спричинить судові позови, попередив представник «Друзів Землі» Пер де Рійк. 

У списку компаній, обраних екологами, фігурують представники різних галузей — фінансів, роздрібної торгівлі, нафтової індустрії, енергетики, будівництва тощо, включаючи авіакомпанію KLM, банк ABN Amro та оператора торгових мереж Ahold Delhaize. Для того, щоб представити кліматичні плани, їм надано тримісячний термін до 15 квітня.

Тим часом, Shell готує апеляцію на рішення окружного суду Гааги, який зажадав від неї скоротити викиди відповідно до Паризької угоди 2015 року.