2022-01-17

Азербайджан та Україна розширять співпрацю у сфері нафтопереробки

Азербайджан і Україна мають плани щодо співпраці у сфері енергетики та нафтопереробки. Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв на спільній пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським у Києві у п'ятницю.

Ільхам Алієв також зазначив, що співпраця Азербайджану та України стосується також сфери нафтопереробки. 

На офіційному сайті президента України Володимира Зеленського також повідомляється, що голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко та міністр економіки Азербайджану Микаїл Джаббаров, який також є головою наглядової ради Socar, підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці між Міністерством енергетики України, НАК «Нафтогаз України» та Міністерством економіки Азербайджанської Республіки та компанією Socar.

«Документ створює умови для розширення співпраці в енергетичній сфері та спільної реалізації проектів на нафтогазовому ринку України, зокрема, постачання та транспортування нафти на територію України, транспортування нафтопродуктів, спільного використання нафтопродуктопроводів, розвідки та видобутку вуглеводнів», — йдеться у повідомленні.

Крім того, він передбачає будівництво на території України нових нафтопереробних потужностей та реконструкцію діючих, а також постачання природного газу та його зберігання у підземних сховищах.