2021-12-03

Тотальний енергоперехід відтермінують на 5-10 років

Енергетична криза, що обрушилася на світ у 2021 році, може змінити кліматичний порядок денний і змусити уряди відкласти плани відмови від використання вуглеводнів на кілька років, пишуть автори звіту Saxo Bank. Подібні огляди, які не є офіційними прогнозами, а описують гіпотетично можливі у майбутньому події, банк публікує вже 19 років.

«Усвідомлюючи інфляційну загрозу, що вібувається внаслідок зростання цін на сировинні товари, та ризик катастрофи „економічного локомотива“ через нереалістичні терміни переходу до „зеленої“ енергії, директивні органи відмовляться від цілей щодо нормалізації клімату. Вони послаблять інвестиційну бюрократію на п'ять років для видобутку нафти та на десять років для видобутку природного газу, щоб спонукати виробників до забезпечення адекватної кількості ресурсів за розумними цінами, яка допоможе подолати розрив між нинішньою енергетикою та низьковуглецевою енергетикою майбутнього», - цитують ЗМІ звіт банку.

Раніше у Міжнародному енергетичному агентстві говорили, що для досягнення нульових викидів до 2050 року світові потрібно вже до 2030 року скоротити споживання нафти майже на 30 %, а газу – на 10 %. «Зіткнувшись із цією перспективою, постачальники традиційних джерел енергії вже почали скорочувати розвідку та видобуток настільки, що пропозиція стала знижуватися порівняно з попитом, і це веде до підвищення цін на енергоносії, які, як і раніше, забезпечують основну частину світових потреб», — пояснюють експерти Saxo Bank.