2016-11-18

Судно «Искатель» розпочало сейсморозвідувальні роботи на шельфі Чорного моря

Напередодні, 17 листопада, науково-дослідницьке судно «Искатель» здійснило свій перший вихід в рейс після трьох років сухого відстою. Держгеонадра разом із Причорноморським державним регіональним підприємством провели екіпаж із порта «Геологічного», село Бурлача Балка. Нагадаємо, рейсове завдання НДС «Искатель» передбачає виконання пошуково-детальних нафтогазопошукових сейсморозвідувальних і геохімічних робіт в межах Кілійсько-Зміїного уступу і Криловського прогину, район робіт – Північно-західний шельф Чорного моря. 

Спеціалізоване судно для виконання геофізичних досліджень «Искатель» вийшло в рейс на десять днів. На борту судна 27 членів екіпажу, серед яких і члени наукової експедиції.

«Вихід в рейс цього судна - це один із  перших значних  кроків на шляху до енергонезалежності нашої країни. Бо, геолого-розвідка – це фундамент геологічної галузі та подальшого видобування вуглеводнів. Все це було б неможливо за відсутності професійного діалогу з керівництвом Державної служби геології та надр. Їхня команда націлена на результат, і я радий, що наші професійні погляди збігаються. Плоди нашої співпраці дають конкретні результати і запуск судна «Искатель» – тому доказ», - каже генеральный директор Причорноморського  державного регіонального підприємства Сергій Ошарін. 

НДС «Искатель» характеризується покращеними показниками шуму двигунів при виконанні сейсморозвідувальних робіт 2Д, (основний метод нафтогазопошукових досліджень на морі). Це дозволяє отримувати надійну геологічну інформацію підвищеної глибинності і забезпечує  задовільне співвідношення сигнал/завада.

« На ремонт судна в рамках програми розвитку мінерально-сировинної бази було виділено  3 млн.грн.Це катастрофічно мало,бо такі ж самі суми витрачались на ремонт в період 2005-2010 років. А в цьому випадку треба ще враховувати той факт,що судно знаходилось у сухому відстої, а це значно ускладнило його відновлення. Але не дивлячись на це нам вдалось повернути судно до сейсморозвідувальної роботи. І це тільки один із багатьох спільних кроків Держгеонадр та регіональних підприємств для виконання урядової програми шодо збільшення видобутку вуглеводнів. Бо без проведення геологорозвідувальних робіт ми не забезпечимо нашу країну енергоресурсами», -  прокоментував вихід в рейс начальник управління геології Держгеонадр Сергій Сліпко.

По закінченні сейсморозвідувальних робіт розвідані дані будуть інтерпретовані та вивчатимуться спеціалістами Причорноморського державного геологічного підприємства.