2021-09-01

США тисне на ОПЕК з вимогою підвищити обсяги нафтовидобутку

ОПЕК і її союзники готуються до вересневого міністерського саміту на тлі закликів США видобувати більше нафти.

Ціни знаходилися під тиском побоювань, що перебої в поданні електроенергії і повені в Луїзіані після урагану "Іда" скоротять попит на сиру нафту з боку нафтопереробних заводів.

Негативно вплинули на нафтові котирування також дані з Китаю, де в серпні сповільнилося зростання виробничої активності в порівнянні з попереднім місяцем.

У серпні адміністрація президента США Джо Байдена призвала Організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК) збільшити видобуток нафти для боротьби із зростанням цін на бензин. До заклику США ОПЕК і союзники організації - група, відома як ОПЕК +, погодилися щомісячно до кінця грудня збільшувати постачання нафти на 400 тис. б / д. На саміті 1 вересня це рішення буде залишено без змін, незважаючи на тиск з боку США з вимогою збільшити об'єми видобутку.

Власні дані ОПЕК показали, що до кінця 2021 року на ринку трапиться дефіцит, але в 2022 році він перетвориться на профіцит. 

"Іда", що минулої неділі захопила на узбережжя Сполучених Штатів як ураган 4-ої категорії, призвела до падіння видобутку нафти і газу на шельфі Мексиканської затоки, щонайменше, на 94 % і завдала "катастрофічного" збитку енергосистемі Луїзіани. Через ураган "Іда" видобуток нафти на американській стороні Мексиканської затоки скоротився на 1,72 млн б / д, газу - на 2,01 млн куб. футів.