2021-09-01

РГК провела успішне закачування 20 %-вої суміші водню і природного газу

Регіональна газова компанія (РГК) провела успішні випробування, закачавши суміш 20 %-вої концентрації водню та природного газу до ШГРП на навчальому полігоні в Чугуєві Харківської області.

"ШГРП - ключова складова усієї газової системи країни. По суті, це означає, що як тільки закінчаться комплексні випробування, включаючи тестування лічильників і труб, газорегулюючі пункти як основний елемент безпеки будуть придатні до роботи з 20 %-вою сумішшю водню. В результаті безпека і безперебійність роботи будуть гарантовані", - відмітив заступник керівника водневого проєкту РГК Ігор Гоцик в коментарі порталу Green Deal. 

Випробування проходять у рамках водневого проєкту компанії і на цьому етапі припускають тестування поведінки 20 %-вої газоводневої суміші в ШГРП від заводу RGC Production з виробництва газового устаткування.

Продукція RGC Production унікальна у своєму роді, оскільки ніде у світі немає H2 - ready аналогів в такому комплексі. 

За словами газівників, 20 %-ва концентрація водню в суміші з природним газом доки є найбільш оптимальною сумішшю для нинішньої моделі газорозподільної системи України. При підвищенні концентрації водню спостерігається падіння тиску і виникають витоки. Раніше аналогічні випробування успішно завершилися на полігоні в Житомирській області. Тести продовжаться місяць на полігонах в п'яти областях України. Нагляд за процесом тестування продукції RGC Production проводить світовий лідер в сертифікації і контролі якості процесів і продуктів "Бюро Веритас"(Bureau Veritas).

РГК має намір в якості практичного експерименту запропонувати жителям двох селищ на 50-100 будинків користуватися газоводневою сумішшю в опалювальних і побутових цілях з 2023 року. Експеримент планують завершити до 2025 року. Перед цим газоводнева суміш в різних пропорціях має бути випробувана на побутових газових приладах і лічильниках газу в закритих мережах і на полігонах без споживачів.