2022-01-04

Спір між Екологічною інспекцією та підприємством вирішив суд

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ПрАТ «БІАС» до Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області) в якій позивач просив суд визнати протиправним та скасувати припис ДЕІ ПО в частині вимоги до позивача про отримання Висновку з оцінки впливу на довкілля при проведенні планової діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля.

Крім того, просив стягнути з відповідача на користь позивача сплачений судовий збір.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що ПрАТ «БІАС» було створене у 1992 році, тобто до прийняття закону «Про оцінку впливу на довкілля». Дія цього Закону не поширюється на суб`єктів господарювання, які отримали рішення про провадження планованої діяльності до набрання чинності цим Законом, крім випадків, передбачених пунктом 22 частини другої та пунктом 14 частини третьої статті 3 цього Закону.

Суд, оцінивши повідомлені обставини та наявні у справі докази у їх сукупності, встановив наявність достатніх підстав для прийняття рішення на користь позивача.

Таким чином, суд визнав протиправним та скасував припис ДЕІ ПО, і зобов’язав її сплатити 2 тис 270 грн судового збору на користь позивача.