2024-07-08

Smart Holding виграв у Мін'юсту в першій інстанції: вимагає визнати зміну бенефіціарів

Холдингова компанія Smart Holding (Cyprus) LTD виграла у першій інстанції суд проти Міністерства юстиції з вимогою визнати зміну бенефіціарів її українських підприємств. Про це повідомляється у рішенні Господарського суду Києва від 27 травня.

На початку 2023 року стало відомо, що бізнесмен Вадим Новинський передав свої активи у траст і перестав контролювати діяльність інвестиційно-промислової групи Smart Holding. Новими власниками Smart Holding, відповідно до заяви компанії, стали кіпрські Smart Trust і Step Trust, бенефіціарами – п'ятеро громадян Кіпру: Андреас Софоклеус, Елена Іона, Константіна Алківіадус, Харула Софоклеус, Афродіте Лукаїду.

Угоди про передання бізнесу в траст були укладені в листопаді 2022 року, незадовго до запровадження проти Новинського санкцій РНБО.

Через кілька місяців, 10 квітня 2023 року, Міністерство юстиції скасувало реєстраційні дії щодо зміни кінцевих бенефіціарних власників ТОВ "Смарт-Холдинг", ПрАТ "Укргазвидобуток", ТОВ "Регал Петролеум Корпорейшн (Юкрейн) Лімітед".

Підставою для скасування реєстрації стала скарга ТОВ "Амстор Трейд".

Господарський суд вирішив, що зміна бенефіціарів у компаніях Новинського не порушувала права Амстор Трейд, тому Мін'юст не повинен був втручатися в корпоративні права.

"З огляду на це наказ Міністерства юстиції України підлягає визнанню незаконним та скасуванню", – йдеться в рішенні суду.

Апеляційна скарга може бути подана до Північного апеляційного господарського суду.