2024-07-08

ОПЕК+ не може домогтися від низки країн обіцяного скорочення видобутку

Керівництво ОПЕК+ не може змусити деякі країни виконувати взяті на себе зобов'язання зі скорочення видобутку. Навіть після того, як ті пообіцяють компенсувати допущене раніше надвиробництво, насправді нічого не відбувається. Про це із посиланням на внутрішні документи об'єднання пише Bloomberg.

Зокрема таким чином поводяться Ірак і Казахстан. Останні оцінки показують, що вони навіть не починали знижувати видобуток, хоч давно вже мали зробити це.

До того, видання зазначає, що й у минулі роки компенсація надвиробництва давала слабкий результат. Позитивним прикладом виконання угод є ОАЕ, які восени 2020 року швидко компенсували надмірні обсяги. Проте жодна із зазначених вище країн, як і раніше, не вкладається навіть у затверджені ліміти.

У травні Ірак видобував на 195 тис. барелів на добу (б/д) більше, ніж треба, а Казахстан — на 43 тис. барелів. У червні дані, зібрані агенцією, показують, що нічого не змінилося.

При цьому складається враження, що ні Багдаду, ні Астані дотримання угод не потрібне. Першому необхідні кошти на відновлення зруйнованої війною економіки, а друга намагається монетизувати нові потужності. росія також не може вкластися у прийняту квоту — у травні, за даними ОПЕК, перевищення становило 133 тис. б/д.

Раніше бюджетний комітет Сенату США розпочав перевірку 17 американських компаній на предмет змови з ОПЕК для підтримки цін на нафту на підвищеному рівні.