2024-07-08

Казахстан підготував план компенсації перевидобутку нафти

Казахстан компенсує видобуток нафти, що перевищує квоту ОПЕК+ у першій половині цього року, до вересня 2025-го, повідомило 8 липня його міністерство енергетики, додавши, що воно підготувало детальний план поступової компенсації.

Країна входить до восьми держав ОПЕК+, які пообіцяли додаткові добровільні скорочення видобутку. Він не надав жодних вихідних цифр. Квота Казахстану зі скорочення видобутку нафти в рамках ОПЕК+ у січні-вересні 2024 року становить1,468 млн барелів на добу.

«Казахстан докладе всіх зусиль для виконання своїх зобов'язань і компенсації перевиробництва відповідно до наміченого плану компенсації», — йдеться в заяві міністерства.

За даними двох джерел і підрахунками Reuters, Казахстан збільшив видобуток нафти і газового конденсату в червні на 4%, порівняно з травнем на добовій основі до 7,24 млн метричних тонн, перевищивши свою квоту в групі виробників нафти ОПЕК+.

Минулого місяця ОПЕК+ заявила, що поступово припинить скорочення видобутку протягом року з жовтня 2024-го по вересень 2025 року.