2024-07-08

Словаччина вперше почне імпорт газу через північний кордон

Польська група Orlen через свою дочірню компанію PGNiG Supply & Trading підписала контракт на постачання газу в Словаччину у період з січня до кінця 2025 року. Про це повідомляється у пресрелізі Orlen.

Контрагентом стане ZSE Energia, другий за величиною постачальник газу в Словаччині. Вартість газу в контракті буде визначена на ринковій основі.

"Контракт знаменує собою перший випадок, коли словацька компанія імпортує природний газ через північний кордон країни", – йдеться в повідомленні Orlen. Вона вказала також, що ця угода стала прикладом співпраці між компаніями Центральної та Східної Європи у цілях диверсифікації постачань і зміцнення газової безпеки в регіоні.

Газ (включно і зі США) буде імпортуватися на LNG-термінал у Литві. Після регазифікації через газопровід Литва – Польща й інтерконектор неподалік від кордону з Україною він потраплятиме в газотранспортну систему Словаччини. Обсяг постачань не повідомляється, але Orlen вказує, що його буде достатньо для покриття приблизно 30% річних потреб ZSE Energia. Západoslovenská energetika, a.s. (ZSE) належить Міністерству економіки Словаччини (51%) та німецькій групі E.ON (49%).