2021-12-08

Швидка відмова від нафти може загрожувати заворушеннями

Продовжувати інвестувати у викопне паливо в наступні роки, щоб уникнути ризику зростання інфляції та соціальних хвилювань, закликав світових лідерів глава Saudi Aramco Амін Хассан ан-Насер, виступаючи на Всесвітньому нафтовому конгресі в Г'юстоні, назвавши «глибоко помилковою» думку, що планета може перейти на чистіші види палива «практично відразу».

За його словами, світ стикається з хаотичним енергопереходом, що базується на нереалістичних сценаріях.

«Я розумію, що публічне визнання того, що нафта і газ відіграватимуть важливу та значну роль у перехідний період та після нього, буде складно для деяких. Але визнати цю реальність набагато простіше, ніж мати справу з енергетичною небезпекою, нестримною інфляцією та соціальними заворушеннями», — зазначив гендиректор найбільшого у світі виробника нафти. 

Раніше міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдель Азіз бен Салман у ході CERA Week India Energy Forum заявив, що вперше бачить роль ОПЕК+ у регулюванні нафтового ринку «істотно обмеженою», у тому числі через відсутність потужностей (міністр згадав НПЗ для переробки), що пов'язана зі зниженням інвестицій у нафтову галузь.