2021-12-08

Азербайджан та TotalEnergies обговорили проєкт Абшерон та співпрацю у ВДЕ

Президент Азербайджану Ільхам Алієв прийняв президента компанії TotalEnergies з розвідки та видобутку Арно Брейяка. Вони обговорили проєкт Абшерон та співпрацю у ВДЕ.

«Під час бесіди було висловлено ​​надію на те, що перший газ, який видобуватиметься на родовищі Абшерон приблизно через рік, послужить задоволенню внутрішнього попиту на газ у зв'язку з розвитком промисловості та зростанням населення в нашій країні, збільшення експортного потенціалу та виходу на нові ринки, забезпечення енергетичної безпеки Європи», - йдеться в інформації на сайті президента Азербайджану.

На зустрічі відбувся обмін думками щодо зв'язків між країною та компанією, у тому числі щодо перспектив співпраці у сфері відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Брейяк також заявив, що завершує діяльність на посаді президента TotalEnergies з розвідки та видобутку.

У 2016 році SOCAR та Total підписали угоду про визначення основних договірних та комерційних умов першого етапу розробки газоконденсатного родовища Абшерон. Термін контракту – 30 років. Блок Абшерон знаходиться за 100 км від Баку на глибині 500 метрів.

У 2019 році компанії завершили буріння видобувної та оцінної свердловини «ABD-001» завглибшки 7411 метрів. Запаси родовища Абшерон становлять 350-360 млрд. куб. м газу та 100 млн тонн конденсату. Його технологія вестиметься поетапно.