2021-12-08

Net Zero Rise перетворить свердловини, що вийшли з експлуатації, на підземні сховища СО2

Консорціум енергетичних компаній та університетів Великобританія знайшов несподіване застосування старих нафтових і газових свердловин — їх передбачається використовувати як сховища вуглекислого газу. 

Стратегія британського уряду щодо досягнення нульових викидів передбачає уловлювання та зберігання 50 млн тонн вуглекислого газу до середини 2030-х років.

У дослідному проєкті Net Zero Rise беруть участь університети Ньюкасла, Дарема та Оксфорда, а також енергетичні компанії IGAS та Third Energy. Вони планують перетворити нафтові і газові свердловини, що вийшли з експлуатації на підземні сховища вуглекислого газу і перевірити, чи здатні вони утримувати шкідливі викиди в рамках боротьби зі зміною клімату на планеті. Автори дослідження мають намір випробувати сотні свердловин на суші у Британії у 2022 році.

В одній свердловині, як вважають, можна буде поховати відносно невелику кількість вуглекислого газу (близько 1000 тонн) на глибині одного-трьох кілометрів. Вартість перепрофілювання однієї свердловин та встановлення обладнання для моніторингу становитиме близько п'яти мільйонів фунтів стерлінгів (близько $6,63 млн). 

На думку британського консорціуму, повторне використання наземних нафтових та газових свердловин є найшвидшим та найдешевшим способом дослідження та розробки безпечних та ефективних систем зберігання. У свою чергу, Міжурядова група експертів зі зміни клімату (МГЕІК) та Британський Комітет зі зміни клімату (Climate Change Committee, CCC) підтвердили, що уловлювання та зберігання вуглекислого газу стане важливою частиною боротьби з кліматичною кризою на планеті.