2021-11-05

Shell перепрофілює завод Shell Rheinland на продукти з низьким або нульовим вмістом вуглецю до 2025 року

Royal Dutch Shell має намір до 2025 року перепрофілювати свій завод Shell Rheinland у німецькому місті Весселінг на продукти з низьким або нульовим вмістом вуглецю. Комплекс під новою назвою Shell Energy and Chemicals Park Rheinland спеціалізуватиметься на виробництві «зеленого» водню, екологічного авіапалива та біо-ЗПГ.

Наразі загальна потужність комплексу Shell Rheinland складає 340 тисяч барелів нафти на добу, на майданчику у Веселінгу переробляється 150 тисяч барелів на добу. Інше підприємство у місті Годорфі продовжить виробництво нафтопродуктів. На двох заводах працює загалом 3 тисячі осіб, половина з яких – співробітники Shell, а решта – підрядних компаній. Shell заявляє, що намагатиметься уникнути звільнень, оскільки робітники можуть бути переведені на інші робочі місця або перенавчені.

У липні Shell запустила у Веселінг найбільшу в Європі установку для електролізу водню потужністю 10 МВт. Остаточне інвестиційне рішення для збільшення її потужності до 100 МВт ще не ухвалено, але вже схвалено фінансування проєкту з боку Євросоюзу. Завод з виробництва авіаційного палива та нафти з використанням ВДЕ та біомаси у Весселінгу також очікує на інвестиційне рішення, а щодо заводу з виробництва біо-ЗПГ у Годорфі воно вже прийнято.