2021-11-05

Видобуток нафти в Уганді має розпочатися з 2025 року силами TotalEnergies та CNOOC

Нафтовидобуток в Уганді має розпочатися з 2025 року, і ніхто цього не змінить, запевнив президент африканської країни Йовері Мусевені. За його словами, французька TotalEnergies та китайська CNOOC зможуть створити в Уганді новий африканський нафтовий хаб, всупереч вимогам світового «зеленого» порядку денного про скорочення видобутку вуглеводнів.

Спочатку Уганда розраховує вийти на обсяг видобутку 230 тисяч барелів нафти на добу. Це набагато менше, ніж видобувається в Нігерії чи Анголі, але вже більше видобутку деяких членів ОПЕК на африканському континенті.

Нафта з країни, що не має виходу до моря, поставлятиметься на експорт через сусідню Танзанію. Крім того, Уганда розраховує на кооперацію із родовищами Південного Судану. До нової нафтової мережі на сході Центральної Африки може увійти і планований в Уганді НПЗ продуктивністю 60 тисяч барелів на добу.

«Тепер, коли ми маємо власну нафту, ми не можемо продовжувати імпортувати нафтопродукти з усіма додатковими транспортними витратами», — заявив 77-річний президент Мусевені, який перебуває при владі в Уганді з 1986 року.