2021-02-02

Саудівська Аравія і ряд країн ОПЕК + з лютого знизять видобуток нафти на 1,425 млн б / д

Саудівська Аравія і ряд країн ОПЕК + з лютого знизять видобуток нафти на 1,425 млн барелів на добу в якості жесту «доброї волі». Це становить близько 1,5 % світового попиту на нафту, повідомляє EnKorr.

На початку січня позиції країн ОПЕК + про стратегію щодо рівнів видобутку з лютого розійшлися - більшість країн ОПЕК + висловилися за збереження січневого рівня обмежень, Росія і Казахстан виступили за поступове нарощування видобутку.

В результаті було прийнято компромісне рішення: всі країни ОПЕК + зберігають січневі рівні обмежень на лютий і березень, крім Росії і Казахстану, які можуть збільшити її на 65 тис. б / д і 10 тис. б / д відповідно в лютому і ще на стільки ж в березні. 

У той же час Саудівська Аравія оголосила про те, що за рішенням її наслідного принца Мохаммеда бен Сальмана країна знизить в лютому видобуток нафти на 1 млн б / д, утримуючи протягом лютого та березня рівень в 8,119 млн б / с, поступаючись таким чином Росії друге місце з видобутку нафти в світі (перше у США).

Як заявив міністр енергетики королівства, принц Абдулазіз бен Сальман, це була «добра воля» його брата, принца-наступника Мохаммеда бен Сальмана.