2021-02-02

«Донбасенерго» пропонує перенести заходи Нацплану зі скорочення викидів

ПАТ «Донбасенерго» пропонує перенести терміни виконання заходів з Нацплану зі скорочення викидів від великих спалювальних установок для Слов’янської ТЕС, із 2023 на 2028 рік. Причиною такої пропозиції стало те, що наразі відсутній механізм фінансування екологічної модернізації ТЕС. Про це повідомляє ExPro

«Донбасенерго», зважаючи на відсутність державного механізму фінансування природоохоронних заходів…, високу вартість встановлення газоочисних установок та брак часу на впровадження, виступає за перенесення строків виконання заходів Додатку 3 до НПСВ (Нацплану зі скорочення викидів – ред.) до 2028 р. Перенесення терміну повинно дати змогу та додатковий час державним органам виконавчої влади на розроблення механізму фінансування впровадження природоохоронних заходів», - цитує ExPro компанію.

Комерційний директор «Донбасенерго» Олег Ларіонов пояснив, що до 2023 року Слов’янська ТЕС має встановити пилогазочисне обладнання, цей процес передбачає довготривалий (до 4 років) підготовчий етап (розробка проектної та дозвільної документації, поставка обладнання), а також потребуватиме зупинку роботи станції, що матиме складні соціальні наслідки для міста-супутника станції – Миколаївка Донецької обл. Крім того, комерційним директором було зазначено, що наразі відсутні механізми фінансування екологічної модернізації ТЕС.

«На жаль, джерела фінансування реалізації заходів Національного плану не передбачені, як і преференції для реконструйованих енергоблоків», - сказав він, додавши, що до 1 липня 2019р діяла інвестиційна складова в тарифі для теплової генерації, яка фінансувала такі проекти, проте після запуску нової моделі ринку – вона зникла.

За його словами, вугільні блоки не зможуть продовжувати роботу в ОЕС України, внаслідок чого в Україні, починаючи з 2023 році, можливий дефіцит електроенергії через поетапне виведення з роботи блоків ТЕС, які не відповідатимуть екологічним вимогам.

Також в компанії повідомили, що для виконання плану було розроблено проєкт реконструкції енергоблоку №7 Слов’янської ТЕС потужністю 800 МВт, в рамках якого вже виконано реконструкцію електрофільтру корпусу «А» з доведенням викидів пилу до 50мг/нм3 та запланована реконструкція існуючого електрофільтру корпусу «Б» з впровадженням системи очищення димових газів від оксидів сірки обох корпусів.

А також заплановано провести одночасну реконструкцію існуючого газоочисного обладнання пилоприготувального цеху, який знаходиться на території ТЕС. Всі проекти виконувалися компанією до запровадження нового ринку електроенергії, проте на сьогодні завершення усіх заходів – ускладнене.