2021-02-02

Davos Agenda: висновки для України

Про висновки Davos Agenda 2021 повідомляє пресслужба ДТЕК. Головною темою цьогорічного січневого Давосу стало відновлення після пандемії COVID-19.

"Міністр економіки, фінансів та відновлення Франції Бруно Ле Майр зазначив, що ЄС може повчитись у США, як підтримувати корпорації під час криз, а США можуть навчитись у ЄС, як підтримувати людей. Щодо України, то ми маємо навчитись як підтримувати і людей, і корпорації, щоб використати цю кризу як можливість для економічного і соціального перезавантаження. Заради підтримки нам варто відновити довіру один до одного та бути відповідальними у виконання спільних домовленостей, послідовними на шляху до поставлених цілей", - наголошується у повідомленні. 

Форум 2021 відбувся у форматі онлайн. 

Завершення реформ — це відповідальність та виконання взятих на себе зобов’язань. Відмова від них — це не просто «крок назад», а загроза для України втратити довіру міжнародних партнерів, а значить не зробити цивілізаційний прорив, не забезпечити гідне майбутнє наступним поколінням. Нові технології наближують рішення кліматичних проблем — енергетика, автомобілебудування і інші сфери економіки в стані переходу на «зелену» сторону.

2021 рік буде переламним у філософії світового бізнесу, відбудеться рух від капіталізму акціонерів до капіталізму всіх стейкхолдерів. Якщо раніше під капіталом розуміли фінансовий ресурс, то тепер все більше це і людський капітал, і капітал природи. Цього року WEF запропонував набір універсальних показників з охорони навколишнього середовища, соціальної сфери та управління (ESG), за якими можуть звітувати компанії, незалежно від їх галузі чи регіону. Результативність у сфері сталого розвитку вже стає головним драйвером ринкової вартості бізнесу. ESG критерії стають більш важливими у звітності бізнесу, навіть ніж інформація про фінансові результати.

Для відновлення економіки, глобальних і локальних зв’язків між бізнесом, інвесторами, громадами, урядами — необхідно відновити, у першу чергу, конструктивний діалог. Однак сам по собі бізнес або держава наразі не здатні відповісти на ті виклики, які постали в «постковідний» період. Успішний розвиток та «перезавантаження» можливе буде лише за умови відкритого діалогу між усіма сторонами і енергетична галузь може стати драйвером зростання всієї економіки України.