2021-12-23

Румунія розглядає можливість виробництва «зеленого» водню

Дві іноземні компанії розглядають можливість вивчення можливостей будівництва «зеленого» водню на НПЗ PETROTEL-LUKOIL S.A., застосування якого призведе до зниження емісії CO2, а також опрацювати питання отримання державної підтримки проекту на національному та загальноєвропейському рівні.

Планується оцінка перспектив переведення заводу на одну з екологічних технологій виробництва водню, застосування якої призводить до значного зниження вуглецевого сліду підприємств нафтопереробки. Це дозволить компаніям у майбутньому замістити весь обсяг виробництва водню, який отримується традиційним методом парової конверсії метану, на «зелений», для якого використовується електроліз у симбіозі з відновлюваними джерелами енергії. 

Як зазначають представники компаній, наразі вони вже вивчають можливість організації виробництва водню на нафтопереробному заводі в Румунії із застосуванням електролізерів потужністю близько 10 000 м3/год. 

Проєкти в галузі виробництва «зеленого» водню мають значний потенціал для декарбонізації промислових підприємств і роблять істотний внесок у вирішення глобального завдання скорочення викидів вуглекислого газу.