2021-12-23

Норвезька компанія створює другу за розміром компанію на норвезькому шельфі

Норвезька компанія Aker BP придбає нафтогазовий бізнес шведської групи Lundin Energy, що дозволить створити другу за масштабом публічну компанію, що працює на континентальному шельфі Норвегії.

Загальну вартість операції сторони оцінили приблизно в 125 млрд. норвезьких крон ($13,9 млрд). Об'єднана компанія збільшить масштаб діяльності, забезпечить якість світового класу та високу прибутковість, йдеться у спільній заяві Aker BP та Lundin.

Як повідомив голова Aker BP Карл Йонні Херсвік, який очолить об'єднану компанію, партнери вирішили створити «бізнес майбутнього» у розвідці та видобутку нафти та газу, який буде націлений на мінімальні викиди вуглекислого газу, найнижчі витрати та найвищий вільний грошовий потік.

Злиття дозволить видобувати близько 400 тисяч барелів нафтового еквівалента за добу, виходячи з поточної потужності родовищ, але вже у 2023 році показник добового видобутку може зрости до 475 тисяч бне. Для порівняння, найбільша в Норвегії нафтова компанія Equinor у 2020 році видобувала на норвезькому шельфі 1,32 млн бне на добу.