2021-12-23

Для виконання кліматичних цілей Україні необхідно поліпшити інвестиційне середовище

Для досягнення кліматичних зобов'язань (зниження викидів СО2 на 65 % від рівня 1990 року до 2030 року) необхідно дотримуватися стратегічного підходу до трансформації енергетики та надання гарантій для залучення довгих системних інвестицій у будівництво нових потужностей ВДЕ. Про це сказав виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. 

«Аби Україна досягла амбітної цілі зі зниження викидів СО2 енергетичний сектор має інвестувати не менш ніж 75–80 млрд грн у рік на проєкти із декарбонізації. Водночас в Україні один із найбільш високих ризиків для інвестування в сектор відновлювальної енергетики й економіки загалом. Для поліпшення інвестиційного клімату держава має реалізовувати політику єдиних правил гри як для іноземних інвесторів, так і національних. Це дозволить перейти від декларування до дій в реалізації кліматичної програми», — зазначив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Згідно з експертного моделювання, повне вирішення питання із виплатою боргів всім виробникам ВДЕ та відновлення довіри з боку інвесторів, сприятиме середньорічному приросту ВВП України на $3 млрд. Такий показник буде досягатись за рахунок відновлення інвестицій у сектор ВДЕ та його повноцінного функціонування.