2021-06-17

Розслідування щодо ділянки скандального висаджування павловній на Одещині

ГО "Українська природоохоронна група" (UNCG) обстежила ділянку, на якій відбулась акція з посадки павлоній на Одещині. Виявилося, що зазначена ділянка повністю зайнята рідкісним типом природних оселищ Е1.2 (також у Зеленій книзі України воно зазначене як угруповання асоціації пониклошавлієво-лессінгоковилової). Значний відсоток території зайнятий популяціями кількох видів ковил, всі види яких занесені до Червоної книги України. Павлонії висаджені “активістами” просто серед ковил, в яких викопали лунки для їх висадки.

Такі акції стають прямим знищенням природи і порушують земельне законодавство. Ділянка, на якій відбулась скандальна посадка павлоній, є землями запасу Чорноморської міської громади Одеського району Одеської області. Це означає, що Чорноморська міська громада несе відповідальність за збереження рідкісних видів та природних оселищ на цій території. 

Через це UNCG підготували звернення до національної поліції України та Офісу Генерального прокурора з цього питання, адже громада допустила нецільове використання земельної ділянки та пошкодження об’єктів, що охороняються на ній згідно чинного законодавтсва.