2024-07-18

Розпочато впровадження стандартів The American Petroleum Institute

«Укрнафта» почала впроваджувати у своїй діяльності стандарти The American Petroleum Institute. Як пояснюють у компанії, до 2023 року вони керувалася застарілими, ще радянськими стандартами роботи. Відповідно, це впливало на абсолютно усі бізнесові та технологічні процеси і не дозволяло розвиватися бажаними темпами. Але зараз це змінюється: було підписано меморандум з The American Petroleum Institute, почалися закупівлі сучасного обладнання для видобутку, сервісу та інтенсифікації - лише цього року сучасні насоси Oil Dynamics, Baker Hughes та Alkhorayef Petroleum будуть встановлені на 150 свердловинах компанії.

Однак найголовніше, база усіх процесів - це саме впровадження стандартів, бо це норми і правила, за якими працює індустрія в усьому цивілізованому світі. І першим важливим кроком у цьому напрямку є угода з The American Petroleum Institute щодо отримання та перекладу галузевих стандартів.

Першочергово визначено 314 стандартів від API, 20 із них, які стосуються буріння, розвідки, видобутку та інтенсифікації, вже отримані та розпочато їх переклад.

Для забезпечення максимальної фаховості залучено спеціалістів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Після перекладу кожен стандарт буде прийнято та впроваджено у бізнес-процеси, розпочнеться навчання співробітників та запрацює система моніторингу відповідності.

Це дозволяє залучити сукупно сто років досвіду світового нафтогазовидобутку до процесів «Укрнафти». The American Petroleum Institute з 1924 року визначає та підтримує стандарти світової нафтогазової промисловості. Це правила роботи, написані з урахуванням столітнього досвіду та сучасних трендів, які підвищують безпеку, знижують витрати, скорочують кількість відходів та забезпечують якість кінцевого продукту. І це будуть перші стандарти API, доступні українською мовою.