2021-08-17

Ринок чекає, що ОПЕК + відкладе збільшення видобутку

Ціни на нафту стабілізувалися після падіння в ході попередніх торгів. Зниження цін припинилося в очікуванні того, що основні виробники не будуть збільшувати пропозицію найближчим часом. 

Вартість бареля жовтневої нафти Brent 17 серпня до 8:38 по Києву склала $ 69,57 (+ 0,09 %). Барель жовтневої нафти WTI торгувався по $ 67,14 (+ 0,13 %). Напередодні ціна на нафту марки Brent впала на 1,5 %, а на нафту марки WTI - на 1,7 %.

Минулого тижня адміністрація президента США Джо Байдена закликала групу виробників збільшити видобуток нафти, щоб впоратися зі зростанням цін на бензин, який вони вважають загрозою для відновлення світової економіки.

Побоювання з приводу слабкішого попиту в Китаї, найбільшому в світі імпортері нафти, посилилися після того, як минулого місяця щоденна переробка нафти в країні впала до найнижчого рівня з травня 2020 року, оскільки незалежні заводи скоротили закупівлі сировини на тлі більш жорстких квот, високих запасів і зниження прибутків.

Виробництво в Китаї і зростання роздрібних продажів також різко сповільнилися і не виправдали очікувань в липні, оскільки нові спалахи COVID-19 і повені порушили бізнес-операції. Це є додатковою ознакою того, що процес відновлення економіки Китаю сповільнюється.

При цьому, ринок не звертав уваги на зростання видобутку сланцевої нафти в США, сказав Тошітака Тадзава, аналітик Fujitomi Securities Co Ltd.

Очікується, що у вересні видобуток сланцевої нафти в США виросте до 8,1 млн б / д, що стане найвищим показником з травня 2020 року згідно щомісячного звіту Управління енергетичної інформації (EIA).