2021-08-17

Реліз від НАДПУ "На Україну чекає черговий вугільний колапс?"

В Україні знову заговорили про загрозливу нестачу вугілля на складах ТЕС. Зокрема, пресслужба НЕК “Укренерго” заявила, що відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго, на складах ТЕС і ТЕЦ є на 36,4% менше ніж мало би бути на 9 серпня. Це вже призвело до відключення окремих блоків теплових електростанцій.

Нагадаємо, що подібна ситуація склалася у нашій країні у лютому 2021 року, коли у другій половині місяця, саме у найбільш холодний період року, на складах ТЕС і ТЕЦ запаси накопиченого вугілля були майже у 2,5 рази менші від норми гарантованих запасів у 2 млн тонн. Тоді ситуацію врятувало імпортне вугілля. А як буде цього разу? Чи може брак сировини спричинити закриття ТЕС та ТЕЦ? Яка ймовірність того, що Україні знову доведеться закуповувати вугілля у сусідніх країнах?

ТЕС і ТЕЦ під загрозою зупинки?
Попри те, що Україна взяла курс на декарбонізацію, а загальна потужність об’єктів відновлюваної електроенергетики (ВЕД) збільшилась на 8,3 % або на 709 МВт, частка традиційної теплової енергетики наразі складає 33%. Саме вугілля є первинним енергоносієм України, найбільшими споживачами якого у державі сьогодні є теплові енергогенеруючі компанії – ТЕС і ТЕЦ (майже 90 %). Більшість українських теплових станцій працюють на енергетичному вугіллі марки Г і ДГ (газове), яке видобувається на вітчизняних шахтах державної та приватної форми власності, а також імпортується.

Україна за 30 років незалежності лише скорочувала об’єми видобутку власного вугілля. А вугільна промисловість загалом завжди була дотаційною. Починаючи ще з 2000-х років галузь пережила декілька етапів реформування, жоден з яких не виявився ефективним. Розроблена і презентована у жовтні 2020 року “Концепція реформування вугільної галузі”, яка розрахована на 2020-2024 роки, досі не затверджена. Так само як і “Національна програма трансформації вугільних регіонів України до 2027 року”. І з ситуації, яка склалася, стало зрозумілим те, що не спрацьовує і графік накопичення вугілля на складах, і графік накопичення та залишків природного газу в підземних сховищах на кожну конкретну дату, який Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив скласти Міністерству енергетики ще наприкінці липня.

Ситуація складна, але очевидна: немає вугілля – немає електроенергії. За даними диспетчера енергоринку держкомпанії Укренерго, наприкінці липня-середині серпня в Україні 11 енергоблоків теплоелектростанцій (ТЕС) і теплоелектроцентралей (ТЕЦ) пішли в простій через відсутність палива. Ще 10 енергоблоків ТЕС подали заявки на аварійний ремонт.

Чи імпортуватиме Україна вугілля та чому ми не можемо без нього обійтись?
Так. Ключовий гравець енергетичного ринку нашої держави – компанія “ДТЕК Енерго” –розпочала закупівлю енергетичного вугілля з Казахстану та заключила контракт з польським вугледобувним підприємством Bogdanka на 2021-2022 роки. Перша партія у 320 тис. тонн вугілля вже очікується.

Отже, як так склалося, що Україна, яка за запасами вугілля посідає 7 місце у світі, потерпає від його дефіциту? Аналіз цього запитання аналітиками Національної Асоціації добувної промисловості України проведений ще наприкінці минулої зими та, схоже, не втратив своєї актуальності.